Πρώτη αμερικανική περιοδεία για το Solar Impulse

Το γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς καύσιμα πρόκειται να κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Solar Impulse, το αεροσκάφος που πετάει αντλώντας ενέργεια από τον ήλιο, καθώς προετοιμάζεται για το φιλόδοξο ταξίδι του ανά τον κόσμο, το 2015.

Το άνοιγμα των φτερών του είναι το ίδιο με των Boeing 747, όμως το αεροσκάφος δεν είναι βαρύτερο από ένα αυτοκίνητο. Τροφοδοτείται από 12.000 ηλιακές κυψέλες, οι οποίες φορτίζουν μπαταρίες πολυμερών λιθίου επιτρέποντάς του να πετάει και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Solar Impulse δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη που πετούν με καύσιμα. Άλλωστε, διαθέτει μόνο μία θέση – για τον πιλότο – και η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Άλλωστε, ο στόχος, κατά το συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Solar Impulse - και πιλότο του αεροσκάφους – Αντρέ Μπόρσμπεργκ είναι «να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να πρωτοπορήσει, να βοηθήσουμε τους νέους να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν το πάθος τους», όπως αναφέρει.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια ζωής του, το πρωτοποριακό αεροσκάφος έχει ήδη καταφέρει να κάνει κάποιες πτήσεις, όπως από την Ελβετία στο Βέλγιο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο έκανε ένα ταξίδι 2.500 χιλιομέτρων, από τη Μαδρίτη ως το Ραμπάτ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια.

Το Solar Impulse προσγειώθηκε στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια εν όψει της ιστορικής πτήσης του ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δοκιμαστικές πτήσεις θα αρχίσουν άμεσα, με το αεροσκάφος να πετάει για το Φοίνιξ, το Ντάλας, την Ατλάντα ή το Σεν Λούι, τη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη σαν τελικό προορισμό του ταξιδιού. Κάθε στάση θα διαρκεί περίπου 10 ημέρες επιτρέποντας στους δημιουργούς να δείξουν την τεχνολογία τους και τις δυνατότητες του αεροσκάφους σε μαθητές, επιστήμονες και σε όποιον ενδιαφέρεται.

Πηγή: naftemporiki.gr
http://www.naftemporiki.gr/story/632941

Share this

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ

CO