Φρίντριχ Μπλάουελ & ΣΙΑ Ε.Π.Ε

Ο Φρίτζ Μπλάουελ, ο οποίος μετακόμισε στη Μάνη τη δεκαετία του 70, έκανε κάτι επαναστατικό σε αυτή την περιοχή: βλέποντας ότι το αρίστης ποιότητας λάδι της Μάνης προοριζόταν για Ιταλία χύμα σε μεγάλα βυτία, άρχισε να γεμίζει με το χέρι ένα ένα, μπουκάλια με ελαιόλαδο. Με την πραγματικά απίστευτη υποστήριξη των κατοίκων, η επιχείρηση ξεκίνησε. Η εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου Friedrich Bläuel ιδρύθηκε το 1980 στην Καλαμάτα. Η σύζυγος του Φρίτζ, η Μπούργκι, εντάχθηκε στην εταιρεία το 1983 και η μικρή εταιρεία άνθισε. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οι Μπλάουελ εισήγαγαν μια εξ ολοκλήρου νέα αντίληψη στην καλλιέργεια της ελιάς: οργάνωσαν τη βιολογική γεωργία. Αυτό έγινε πέντε χρόνια πριν από τη σύνταξη του πρώτου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Βιολογικά Προϊόντα.

Το δίκτυο βιολογικών καλλιεργητών ελιάς της Bläuel είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο του είδους στην Ελλάδα. Καλλιεργούν οικολογικά της εκτάσεις τους στην Νότια Πελοπόννησο περίπου 300 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως μικροπαραγωγοί πιστοποιημένοι με Bio-Hellas (Ελλάδα), Naturland (Γερμανία), και Bio- Suisse (Ελβετία). Τα τελευταία χρόνια επιτυχίας έχουν δείξει ότι η μετατροπή άξιζε τον κόπο: οι παραγωγοί απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές για το βιολογικό τους λάδι και η αύξηση της οργανικής ύλης στο έδαφος των ελαιώνων βοηθά σε μεγάλο βαθμό την θεραπεία του κύκλου της φύσης.

Το δίκτυο των αγροτών που συνεργάζονται με την εταιρεία Μπλάουελ έχει πλέον καλά εδραιωθεί και παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα αυστηρότερα ποιοτικά κριτήρια σε όλα τα επίπεδα. Η εταιρεία Μπλάουελ έχει γίνει ο πιο σημαντικός εργοδότης στην περιοχή και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα, απασχολώντας μόνιμα 50 άτομα προσωπικό. Στην εταιρεία είναι όροι αδιαπραγμάτευτοι ο σεβασμός στο περιβάλλον, ο σεβασμός στον άνθρωπο, στον κάτοικο της περιοχής, στον εργαζόμενο, στον συνεργάτη και στον πελάτη. Όροι που πρόσφατα έγιναν και επίσημα αναγνωρισμένοι σύμφωνα με τα πρότυπα Δίκαιου Εμπορίου πιστοποιημένα από την Γερμανική Naturland Fair. Άλλα σημαντικά βήματα ως προς την βιωσιμότητα της επιχείρησης που έχουν γίνει πρόσφατα, είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της επιχείρησης, η αγορά ενός μηχανήματος συμπίεσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών που επιτρέπει την προώθηση για ανακύκλωση σχεδόν όλου του συνόλου των απορριμμάτων. Τέλος από το 2011 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου σεμιναρίων ‘Mani-Sonnenlink’ καθώς και το πρώτο πιστοποιημένο BIO-Hotel στην Ελλάδα.

Τα βραβευμένα βιολογικά προϊόντα της εταιρείας είναι:

  • Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ελιές Καλαμών και Άμφισσας, που επεξεργάζονται με παραδοσιακό τρόπο σε ελαφριά άλμη: ήπια και απαλά.
  • Κάπαρη σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Εξαιρετική πάστα ελιάς Καλαμών και πράσινη πάστα ελιάς.
  • Γεμιστές ελιές με αμύγδαλα και σκόρδο.
  • Φυσικό θαλασσινό αλάτι Μάνης μαζεμένο με το χέρι, μη επεξεργασμένο.
  • Επιλεγμένες λιαστές ντομάτες παρασκευασμένες με τον παραδοσιακό τρόπο και τυποποιημένες σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πάστα από λιαστή ντομάτα.

Share this

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ

CO