Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο
κράτος στον κόσμο

Το μικροσκοπικό κρατίδιο του Tokelau (Τοκελάου) στον Νότιο Ειρηνικό, το οποίο ανήκει διοικητικά στη Νέα Ζηλανδία, είναι πλέον το πρώτο κράτος στον κόσμο του οποίου η ενέργεια προέρχεται 100% από ανανεώσιμες πηγές, και πιο συγκεκριμένα από φωτοβολταϊκά. Το σύστημα παραγωγής αποτελείται από 4.032 φωτοβολταϊκά πάνελ και 1.344 μπαταρίες με γεννήτριες που λειτουργούν με βιοκαύσιμα, τα οποία προέρχονται από καρύδες και στοίχισε 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι πρότινος, οι περίπου 1500 κάτοικοι του  Τοκελάου χρησιμοποιούσαν γεννήτριες ντίζελ με αποτέλεσμα να καίγονται καθημερινά μέχρι και 200 λίτρα καυσίμου, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την εισαγωγή πετρελαίου σε κάποια απομονωμένα κράτη και περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού φθάνουν έως και το 30% του εθνικού τους εισοδήματος. Το παράδειγμα του Τοκελάου σκοπεύουν να ακολουθήσουν έως το 2020 τα νησιωτικά κράτη Σαμόα και Τουβαλού, ενώ και οι αρχές των Νήσων Κουκ και της Τόγκα εξετάζουν τη στροφή στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Energypress
http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Me-4.032-f-b-to-prwto-energeiaka-aytonomo-kratos-ston-kosmo-einai-gegonos

Share this

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ

CO