Εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ!

Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ την ώρα, εξοικονομεί το ηλεκτρικό σύστημα τις ώρες αιχμής, όταν δηλαδή το θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο» ανεβάζοντας στα ύψη τη ζήτηση ενέργειας. Αυτό προκύπτει με βάση τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος, για τον προγραμματισμό της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τις ώρες αιχμής της ζήτησης η Οριακή Τιμή του Συστήματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών αλλά και των αιολικών.

Σε αντίθετη περίπτωση, αντί για τις ΑΠΕ, θα έπρεπε να μπουν στο σύστημα μονάδες αερίου σε πλήρες φορτίο, ανεβάζοντας την οριακή τιμή του συστήματος, για όλες τις μονάδες παραγωγής που μετέχουν στην αγορά. Σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ η αιχμή της ζήτησης στις 2 το μεσημέρι μπορεί να φτάσει τα 9007MW. Την ώρα λοιπόν με την υψηλότερη ζήτηση η οριακή τιμή του συστήματος θα είναι με βάση τον προγραμματισμό του λειτουργού στα 70 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή προκύπτει καθώς το σύστημα αναμένεται να ενισχυθεί με 1310MW από ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκά. Αργότερα, για παράδειγμα στις 9 το βράδυ, η ισχύς από ΑΠΕ θα είναι 562MW (κυρίως αιολικά), με την ΟΤΣ να εκτινάσσεται στα 83,397 ευρώ η μεγαβατώρα και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση θα είναι χαμηλότερη από το μεσημέρι στα 7731MW. Στις 10 το βράδυ, πάντα σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, η ζήτηση θα είναι στα 8096MW, η παραγωγή από ΑΠΕ στα 507MW και η ΟΤΣ θα εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο της ημέρας δηλαδή στα 87,430 ευρώ.

Γιατί θα συμβεί αυτό; Καθώς δεν θα έχουμε το βράδυ τις … «ακριβές» ΑΠΕ, δύο ιδιωτικές μονάδες, θα χρειαστεί να δουλέψουν σε πλήρες φορτίο «ορίζοντας» με αυτόν τον τρόπο την ΟΤΣ σε υψηλότερο επίπεδο από το μεσημέρι όταν με υψηλότερη ζήτηση είχαμε χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Με την τιμή αυτή, δηλαδή τα 87,430 ευρώ θα πληρωθούν όλες οι μονάδες που θα συμμετέχουν στο σύστημα από τις λιγνιτικές της ΔΕΗ, μέχρι τους ανεξάρτητους. Εάν με τη ζήτηση στα 8000MW η ΟΤΣ βρίσκεται κοντά στα 90 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι με ζήτηση στα 9000MW, η ΟΤΣ πιθανότατα θα ξεπερνούσε τα 100 ευρώ ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των λιγνιτών και των υδροηλεκτρικών. Εάν δε, χρειαζόταν να δουλέψει κάποια από τις παλιές μονάδες αερίου ή τις πετρελαϊκές (Άγιος Γεώργιος, Λαύριο, Αλιβέρι) τότε το κόστος θα ανέβαινε ακόμη περισσότερο. Με απλά λόγια, μπορεί τις ώρες της αιχμής του συστήματος οι ΑΠΕ να πληρώθηκαν με «καπέλο» συγκριτικά με την ΟΤΣ, στην πραγματικότητα όμως το καπέλο αυτό, εξοικονόμησε χρήματα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνονταν όλες οι μονάδες με τιμές στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγή: EnergyPress

Share this

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ

CO