Green key, το κλειδί της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης

Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από του κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση το καλοκαίρι του 2017, όπου οι αφίξεις ανήλθαν σε 30 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα στα €14,7 δις.

Οι προβλέψεις για τις κρατήσεις του 2018 κινούνται με άνοδο 15% έως 30% γεγονός που βάζει τις βάσεις για νέα χρονιά- ρεκόρ.

Η αύξηση του τουριστικού φαινομένου που οδήγησε σε περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για θέματα περιβάλλοντος, οδήγησαν σε αναζήτηση eco - friendly δράσεων.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η ανησυχία των πολιτών για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτυπώνεται και στις επιλογές τους όσον αφορά τον τόπο προορισμού/διαμονής των διακοπών τους.

Μεγάλο ποσοστό των τουριστών επιλέγουν το κατάλυμα διαμονής τους, βάσει των περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων ή και γενικότερων περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιεί η τουριστική μονάδα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η προστασία του περιβάλλοντος έχει απασχολήσει και τις επιχειρήσεις, που από την πλευρά τους λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Με τις κινήσεις αυτές, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν περίτρανα την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση και την προσαρμογή τους στις νέες προκλήσεις, σε μία βάση εθελοντικών επιλογών, ενώ διακρίνεται έμμεσα η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτών.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης ως μια προσπάθεια αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

  • Μείωση των λειτουργικών εξόδων (μέσω εφαρμογής συγκεκριμένων διαδικασιών παρακολούθησης της λειτουργία της επιχείρησης, επιτυγχάνεται εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων κτλ)
  • Διαφοροποίηση της επιχείρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς διευρύνεται το πελατολόγιο σε ένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό.
  • Προβολή της επιχείρησής μέσω ιστοσελίδων από σχετικά τουριστικά πρακτορεία και on line πλατφόρμες κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων.

Το Green Key είναι ένα διεθνές Πρόγραμμα Ποιότητας το οποίο βραβεύει τις τουριστικές επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Ειδικότερα, αποτελεί ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για κάθε είδους τουριστική επιχείρηση (Ξενοδοχεία, Ξενώνες, Κέντρα διακοπών, Συνεδριακά κέντρα, χώρους κατασκήνωσης και Εστιατόρια), το οποίο επιβραβεύει τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται και συνδέονται με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και των δραστηριοτήτων της.

Το Green Key είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και πρώτο σε συμμετοχές οικολογικό σήμα ποιότητας παγκοσμίως, με περισσότερες από 2.700 βραβευμένες μονάδες σε 56 χώρες. H βράβευση δίνεται από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, γνωστό ως FEE (Foundation for Environmental Education) της Δανίας.

Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την παλαιότερη περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση της χώρας, την «Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης».

Όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες τηρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μπορούν να λάβουν την πιστοποίηση του Green Key και έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σήμα (eco-label) για την ενίσχυση της εικόνας της επιχείρησής τους.

Κάθε τουριστική μονάδα, λαμβάνοντας τη βράβευση του Green Key επιτυγχάνει:

  1. Μείωση των λειτουργικών εξόδων (μέσω εφαρμογής συγκεκριμένων διαδικασιών παρακολούθησης της λειτουργία της επιχείρησης, επιτυγχάνεται εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων κτλ)
  2. Διαφοροποίηση της επιχείρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς διευρύνεται το πελατολόγιο σε ένα αυξανόμενο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό.
  3. Προβολή της επιχείρησής μέσω ιστοσελίδων από σχετικά τουριστικά πρακτορεία και on line πλατφόρμες κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της θυγατρικής της Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, αναλαμβάνει την υποστήριξη επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα κ.ά.), για τη σύνταξη φακέλου ένταξης, στοιχειοθέτηση της απαιτούμενης τεκμηρίωσης καθώς και για προτάσεις βελτίωσης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, με σκοπό τη βράβευσή τους σύμφωνα με το οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key.

Το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», παρέχει σε άκρως ανταγωνιστικό κόστος εξειδικευμένες συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους συμβάλλοντας ενεργά στην βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Share this

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ

CO