Νέα συμφωνία ύψους 100 εκατ. ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν συμφωνία ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ιδιωτικής Χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Απόδοση (PF4EE). Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα σε 8 χώρες της Ευρώπης,  με σκοπό να αυξήσει τη διαθεσιμότητα δανειακής χρηματοδότησης για επιλέξιμες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.


Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος PF4EE και η μεγαλύτερη που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.


Το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε υπάρχοντα κτίρια, φωτισμούς εξωτερικών χώρων και αντλιοστάσια νερού σε όλη την Ελλάδα.


Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θα καταστεί διαθέσιμη χρηματοδότηση ειδικά για νέες επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης που θα πραγματοποιηθούν από μικρούς καταναλωτές ενέργειας σε όλη τη χώρα. Η τεχνική και χρηματοοικονομική τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί μέσα από προγράμματα επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε άλλες χώρες θα αξιοποιηθεί επίσης για τη στήριξη νέων τέτοιων επενδύσεων στην Ελλάδα.


Το PF4EE συνδυάζει τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι ένα δάνειο της ΕΤΕπ για τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης από την Τράπεζα Πειραιώς.
Το δεύτερο συνίσταται στην παροχή μερικής προστασίας έναντι κινδύνων για τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει την εγγύησή της στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.
Το τρίτο είναι η μεταφορά τεχνικής και χρηματοοικονομικής τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί μέσα από παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες, χάρη στην οποία θα διευρυνθούν οι δυνατότητες της Τράπεζας Πειραιώς για χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

Share this

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ - ΔΕΙΚΤΕΣ

CO